Zorgverzekering

Met een zorgverzekering verzekert u zich tegen ziektekosten, onder andere voor medicijnen maar ook voor het bezoeken van de huisarts of een ziekenhuis. Elk persoon in Nederland is verplicht minimaal een basisverzekering af te sluiten.

Soorten zorgverzekeringen

Zorgverzekeringen zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen en beginnen met de basisverzekering, het woord zegt het al u bent gedekt voor de basiszorg. De overheid bepaald elk jaar opnieuw wat er precies onder de basiszorg valt, de dekking is dus bij elke verzekeraar hetzelfde. Ondanks dit gegeven zijn er toch verschillen tussen de verzekeraars, naast de maandelijkse premie kunt u ook denken aan de mate van keuzevrijheid tot het kiezen van een zorgverlener. U kunt kiezen uit drie verschillende polissen.

Naturapolis

Met een naturapolis heeft u geen keuzevrijheid bij het kiezen van een zorgverlener. De verzekeraar heeft diverse afspraken met zorgverleners als onder andere ziekenhuizen en u bent dan ook gebonden aan deze zorgverleners. Wel worden de kosten direct door de zorgverzekeraar betaald.

Restitutiepolis

Met een restitutiepolis heeft u wel volledige keuzevrijheid. U mag zelf een zorgverlener naar keuze selecteren, wel dient u de kosten zelf voor te schieten. Uiteraard mag u deze kosten wel weer declaren bij de zorgverzekeraar.

Combinatiepolis

Met de combinatiepolis is er een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. U krijgt dus van beide vormen een beetje en het is afhankelijk van de zorgverzekeraar wat dit precies inhoudt. Bij het vergelijken van zorgverzekeraars dient u dus goed te kijken naar de verschillende soorten polissen die men aanbiedt.

Aanvullende verzekeringen

De aanvullende verzekeringen zijn optioneel en daardoor ook niet verplicht. Verzekeraars mogen zelf bepalen wat deze aanvullende verzekeringen precies inhouden. Doorgaans heeft u de keuze uit extra dekking voor onder andere de tandarts, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. Ondanks dat u misschien denkt dat u geen fysiotherapie nodig heeft weet u niet hoe dat over een bepaalde periode is. U dient hier dus goed over na te denken.